top of page

Tiramisu a Famíliától

Mióta az eszemet tudom imádok mindent ami olasz, természetesen az ételekkel kezdve - mint pizza, spagetti, fagyi, - a zenén - mint Gianni Morandi, Eros Ramazotti, Andrea Bocelli - keresztül, a mi drága Bud Spencerünktől a homokos olasz tengerpartokig minden, főleg az olaszok életigenlése és heves vérmérséklete imponál nekem. Így egyáltalán nem meglepő, hogy most Rómában kötöttem ki egy csodás olasz pasi mellett, aki volt olyan drága, hogy a féltve őrzött családi ereklyét, a Tiramisu receptet megosztotta velem, és közösen el is készítettük! Meg is mutatom nektek, mert mit ér az élvezet, ha nem oszthatod meg mással? :) (ez a recept NEM VEGÁN és NEM GLUTÉNMENTES!)

Mielőtt azonban a receptre térnék, szeretném megmutatni, miben is rejtőzik a féltve őrzött kincs, számos más elképesztő olasz desszert leírásával egyetemben:


Ez a könyvecske őrzi a recepteket, ami bizony, egy 1991-es határidőnapló.

Szóval, amibe a mindennapi teendőket, telefonszámokat és címeket írtak az emberek a digitális forradalom előtt, bizony imár 28 éve (!!!). Én most elorzsoltam egy könnycseppet, de fel is szárítom, hiszen zseniális ötlete volt Filippo nagymamájának, ami megér egy mosolyt, mert ő nem snassz programokkal, utcanevekkel és bonyolult telefonszámokkal írta tele kis könyvét, hanem receptekkel. Méghozzá úgy, hogy a könyvecske hátsó részénél ahol ABC sorrendben lehet kedves ismerőseink elérhetőségét felírni, ő a desszertek elnevezéseit írta le, hozzárendelve a naptári napot, ahol a recept a könyv első felében le van írva. Így ahogy a mellékelt ábrákon látható a G betűnél a Gelato (fagyi) különböző elkészítési módjait február 22-23 napjainál találhatja meg az ember.

Nagyon ötletes, én ezelőtt nem láttam ilyen megoldást. A ti családotokban volt hasonló öteletes receptgyűjtemény? Kiváncsi vagyok a történetekre.


Na, de térjünk vissza a mi drága Tiramisunkra, ami március 4-nél található. Feltűnő, hogy, csupán a hozzávalókat láthatjuk, három sor az egész recept, nem tér ki a Tiramisu elkészítési módjára. (A nagyi biztos nem gondolta, hogy ez bárkinek is gondot okozna).


Így Filippo hosszas telefonálgatással tudta meg családja hölgy tagjaitól a teendőket. (persze én tudtam, hogyan kell elkészíteni, de nem szerettem volna elvenni tőle a megoldás örömét, plusz biztos anyukája és a nővére is örültek, hogy recepteket oszthatnak meg vele. Ez olyan olaszos.)

az elkészült tiramisu

És akkor íme a recept:

Hozzávalók:

12 evőkanál porcukor

1/2 kg mascarpone

13-16 db babapiskóta (puha)

erős kávé (lehűtve)

6 db tojássárgája

kakaópor

Elkészítés:

1.) Főzzünk le egy erős kávét a kotyogósunkban, úgy hogy jól meg legyen tömve a masina. Amíg lefő a kávé imádkozzunk, hogy ne robbanjon fel a túlnyomás miatt. Mi kettőt is főztünk, nem lett baj. Tegyük félre, hagyjuk kihűlni.

mascarpone a habosra vert tojássárgával

2.) Verjük fel a tojássárgáját habosra, majd adagoljuk hozzá lassan a cukrot, nehogy megtörjön a hab.


3.) A mascarponét keverjük el, és lassan öntsük hozzá a cukros tojássárgáját, óvatos mozdulatokkal kavargatva, majd tegyük félre pihenni.


4.) Vegyünk elő egy magas falú téglalap alakú tálat, és a már kiűlt kávét valamint a babapiskótákat.


5.) Szépen egyesével mártsuk bele a kávéba a piskótákat, és egymás mellé helyezzük bele a tálba.


6.) Amikor már nem fér el egymás mellett több egymás mellett, locsoljuk le a mascarpone

krémmel amíg el nem fedi a piskótákat.

7.) Jöhet még egy réteg a tetejére mind a kávéba áztatott piskótákból, mind a mascarpone krémből.


8.) Amikor elkészültünk, szitáljunk a tetejére kakaóport és tegyük a hűtőbe pihenni egy fél napra. (Nekem ez volt a legnehezebb rész, szegény Filippót fél percenként kérdezgettem, hogy mikor lehet már megkostólni...)

Íme, egy recept, ami garantáltan feldob, maga a Tiramisu szó is ezt jelenti. Azért ne lefekvés előtt együnk belőle, mert nem fogunk tudni aludni se a nyers tojás se a kávé nem tesz jót ilyen értelemben. Na de az íze! :)

ez egy feldobott Tiramisu

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page